De droom van KPN als een zelfstandig telecombedrijf is met de verkoop van de Duitse dochter E-Plus allang vervlogen. Maar de enige vrijer die zich ooit aandiende, de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, werd de deur gewezen. Sindsdien blijft het bij geruchten. “Ooit zal het toch wel gebeuren, die overname.”

Het was de droom van Wim Dik, de KPN-baas halfweg jaren negentig. Het bedrijf moest een grote Europese speler in de telecommarkt worden.

Die strategie eindigde aan de rand van de afgrond. Het bedrijf had onder Dik en zijn opvolgers een forse schuldenlast die op het hoogtepunt 23 miljard euro bedroeg, vooral vanwege de aankoop van miljarden kostende UMTS-licenties in Nederland, maar ook in Duitsland.

Het was topman Ad Scheepbouwer die met harde hand het bedrijf vanaf 2001 uit de modder trok. KPN was gered, maar van de internationale ambities bleef steeds minder over.

Eelco Blok, die Scheepbouwer in 2011 opvolgde, zette vervolgens de Duitse dochter E-Plus in de etalage en verkocht het aan het Spaanse Telefónica. Het was de laatste echte poot in het buitenland. KPN was een kleine speler geworden en leek een lekker hapje voor een buitenlandse partij.

Veel geruchten, weinig concrete belangstelling

Maar ondanks talloze geruchten kwam er maar één keer een serieuze bieder langs. In het voorjaar van 2012, en nogmaals in de zomer van 2013, gaf América Móvil van Carlos Slim KPN wel te willen hebben.

Maar de top van het bedrijf was elke keer niet gediend van de avances van de gaucho. In 2012 riep KPN aandeelhouders op om niet in te gaan op het bod van 8 euro per aandeel. In 2013 werd zelfs een beschermingswal opgetrokken om de Mexicaan, die inmiddels bijna een derde van de aandelen op de beurs had opgekocht, buiten te deur te houden. En met succes.

Sindsdien steken er met enige regelmaat geruchten de kop op over bedrijven die geïnteresseerd zouden zijn. Deutsche Telekom werd genoemd, maar ook het Amerikaanse AT&T. Maar veel verder dan geruchten ging het niet.

De aandeelhouders hopen ongetwijfeld op een mooi bod. KPN doet het redelijk als je kijkt naar de beroerde marktomstandigheden, vindt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Maar het dividend houdt met 7 cent per aandeel ook niet over. (Klik hier voor het artikel over de cijfers van het laatste kwartaal.)

Het besef dat een overname zo gek niet is, wordt nu zelfs vrij openlijk door de KPN-top uitgedragen. Zo zei Eelco Blok woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers: "Als iemand geïnteresseerd is in een overname, dan weten ze mij en Jan Kees te vinden", zo tweette Telegraaf-journalist Sonny Duijn. "Het is wel een andere benadering dan in het verleden", stelt analist Versteeg.

Beperkt aantal kandidaten

Maar is KPN nog wel interessant voor een buitenlandse partij? "Nederland is niet zo'n hele kleine markt en bovendien dichtbevolkt waardoor je geen hele lange enden met kabels hoeft te overbruggen", zegt Versteeg. "Dus als de prijs goed is...."

Maar welk telecombedrijf komt KPN het hof maken? "Ik denk dat je uit kunt sluiten dat het een partij is die hier in Nederland al zit. Deutsche Telecom (eigenaar van T-Mobile, red.) niet, want die zou samen met KPN veel te groot worden. Geldt ook voor Vodafone", zegt Versteeg.

Dan blijven er nog twee grote telecombedrijven over: het Franse Orange en het Spaanse Telefónica, het bedrijf dat E-Plus van KPN kocht. Die zouden misschien wel geïnteresseerd kunnen zijn, denkt Versteeg, maar "die zitten wel krap bij kas".  Andere opties zijn het Amerikaanse AT&T of de Franse kabelaar Altice.

Het blijft gokken naar wie en wanneer, maar dat die overname een keer komt, daar twijfelt Versteeg niet aan. "Ooit zal het toch wel gebeuren."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl